top of page
חיפוש

שימוש באפידורל: כן או לא?

  • תמונת הסופר/ת: Rivki Fried
    Rivki Fried
  • 2 בספט׳ 2022
  • זמן קריאה 5 דקות

עודכן: 14 בינו׳ 2023






שימוש באפידורל: כן או לא?


יש אישה שתגיע לחדר הלידה ולכל מי שתפגוש שם תאמר" שלום, אני מיכל, אני רוצה אפידורל"

ויש את זו שתאמר: "אני יודעת מה האפשרויות שיש בידיכם לעזור לי, לא ארצה בכלל לשמוע את ההצעות שלכם"

החכמה, מבחינתי היא לדעת לבחור מה נכון לך, לאחר שבדקת וחקרת והבנת יתרונות וחסרונות של כל מתווה דרך בו תבחרי.

לכן, יצרתי לך כאן את המדריך השלם להכרת האפידורל. מוכנה?


מהו אפידורל?

אפידורל הוא כינוי לצורת אילחוש המוחדרת לגוף היולדת לחלל האפידורלי שבחלק התחתון של עמוד השידרה שלה. במהלך ההחדרה מוכנס צנתר (צינורית דקה) אשר דרכו עוברים החומרים המאלחשים את כאבי הצירים, אך לא את תחושת הלחץ הנוצרת מעצם מעבר העובר בתעלה. הפרוצדורה נקראת כך על שום המיקום בו מוחדרת הצינורית, ללא קשר לחומר המוחדר לגוף, שיכול להיות שונה בבתי יולדות שונים.


יתרונות וחסרונות

היתרונות הם:

האפידורל משכך את כאבי הצירים במהלך הלידה

האפידורל אינו מרדים או מטשטש, לכן תוכלי להיות עירנית וחיונית בשלב השני של הלידה (שלב הלחיצות)

האפידורל מאפשר לך זמן מנוחה לאחר הזמן שבו התמודדת עם צירים הולכים וגוברים ללא חומר מאלחש.

האפידורל מאלחש את תחושת הכאב ובכך יכול לספק חוויה רגועה ומאפשרת בהמשך הלידה.


החסרונות לעומת זאת:

קבלת אפידורל, ברוב המקרים, מגבילה את התנועתיות ובמרבית בתי החולים לא מאפשרים ירידה מהמיטה לאחר קבלת האפידורל. (למעשה עד כמה שעות לאחר שהלידה התרחשה, עד לפינוי מושלם של החומר מהגוף).

בתזמון לא נכון, קבלת אפידורל עלולה להאריך את משך הלידה.

הליך פרוצדורלי שעלול לפגוע בעמוד השדרה.

תופעות לוואי שונות שחלקן עלולות להופיע במהלך או אחרי תהליך הלידה כגון: כאבי גב, כאבי ראש, ירידה בלחץ הדם, הרגשת נימול בגפיים, רעידות בכל הגוף, צמרמורות, דימום מוגבר, דיכוי נשימתי אצל היולדת. ועוד....

זריקת האפידורל עלולה, לעיתים, לא להשפיע או להשפיע חלקית (למשל רק על פלג גוף אחד), זה יכול לנבוע מהחדרה לא מדויקת למקום הנכון.

הזמן שבין קבלת ההחלטה לקבל אפידורל ועד להשפעה בפועל לאחר שבוצעה הפרוצדורה עלול להיות ארוך וממושך.

חוסר תחושתיות עלול למנוע אפשרות למתן שתן, עליו ניתן להתגבר באמצעות שימוש בקטטר.

חוסר תחושתיות עלול להאריך את השלב השני של הלידה (שלב הלחיצות), עקב חוסר תחושה האם הלחיצות מדויקות או לא.

שימוש באפידורל עלול להביא למצב של "מפל התערבויות" נוספות הנובעות מחוסר התקדמות של הלידה כגון: פקיעת מים יזומה, לידה מכשירנית, לידה קיסרית

קיימות דעות חלוקות בנוגע לשאלה האם החומר המוזרק חודר שיליה או לא, ובכך מה מידת השפעתו על העובר.


איך מבצעים את הפרוצדורה?

זריקת אפידורל היא הזרקת חומר מאלחש אל החלל האפידורלי שבעמוד השידרה. האפידורל נקרא לא על שם החומר הפעיל בזריקה אלא על שם האזור אליו מוזרקים החומרים.

החלל האפידורלי הוא האזור הנמצא בין חוט השדרה לבין תעלת החוליות סביבו. האזור מחולק לשלוש שכבות באמצעות קרומים, כשהחומר מוזרק לשכבה המרוחקת ביותר מחוט השדרה.

החומר המאלחש נקרא לידוקאין. חומר זה גורם לאיבוד תחושה מהאגן ומטה, ומקל על הכאבים של היולדת במהלך הלידה. את הזריקה מבצע מרדים מוסמך

קיימות טכניקות שונות למתן האפידורל, ההבדל ביניהן משפיע על אופן ומידת האילחוש.


זריקה בודדת: בטכניקה זו ניתנת זריקה אחת עם כמות החומר המקסימלית שיכולה להינתן. חסרונות שיטה זו היא שיתכן שכמות החומר אינה מספיקה עד לסיום תהליך הלידה או להיפך, שזהו מינון יתר.

:Continuous epidural infusionאו בקיצור :CEI

טכניקה זו דורשת מכשור מתאים אך מספקת אלחוש חזק יותר.


:PCEA

זוהי שיטת אלחוש בה היולדת שולטת במינון: היולדת יכולה להגביר את המינון בהתאם לרמת הכאבים אשר עולים עם התקדמות הלידה. טכניקה זו נותנת ליולדת להרגיש שהשליטה בידיה ומשפרת את הרגשתה.


לאחר קבלת נוזלים דרך הוריד, המרדים מבצע את ההליך, בנוכחות איש צוות נוסף ומלווה מטעמך (אם מתאפשר) בתנאים סטריליים עד כמה שניתן. הזריקה מתבצעת בשכיבה על הגב או בישיבה מקומרת על המיטה. ראשית מחטאים את מקום הזריקה ומאלחשים אותו, באמצעות חומר מאלחש או מים קפואים. בזריקה מחדירים צינורית דקה אל עמוד השידרה, דרכה עובר החומר המאלחש. (חשוב מאוד לא לזוז בזמן ביצוע הזריקה). צינורית ארוכה מוצמדת לאורך הגב באמצעות סרט דביק. לאחר ביצוע הפרוצדורה יתבצע טסט עם חומר שמוחדר למערכת, על מנת לבדוק את ההשפעה. החל מרגע זה היולדת שוכבת ללא תזוזה לפחות כחצי שעה. השפעת החומר אמורה להתחיל בהדרגה, עד להשפעה מלאה אחרי כעשרים דקות.

במהלך הלידה, אם נגמרת כמות החומר המוקצבת, תמיד ניתן לבקש ולקבל מנה נוספת. כמו כן, ישנן פרוצדורות בהן היולדת יכולה לשלוט ולתת מינונים נוספים באופן עצמאי באמצעות לחיצה על המכשור, לפי ההנחיות.

את צינורית האפידורל מוציאים מהגוף רק לאחר הלידה, בסמוך לסיום ההתאוששות.


כיצד לקדם לידה יחד עם האפידורל?

הדעה הרווחת היא שאם מקבלים אפידורל, הלידה נעצרת או מתעכבת. כדי לעזור ללידה להתקדם יחד ולמרות האפידורל, ישנן מס' עקרונות ופעולות שכדאי לעשות כדי לאפשר לגוף להמשיך בתהליך:

עקרון הגרביטציה: כדי שהעובר יוכל לרדת בתעלת הלידה, מומלץ לבחור בתנוחות זקופות. מכיוון שעמידה על הרגליים, הרדומות, אינה מתאפשרת לרוב .(תלוי סוג ההרדמה שקיבלת), כדאי אם וברגע שמתאפשר לעבור לישיבה זקופה ואם ניתן (בהתאם לרמת התחושה ברגליים) לעבור לעמידת 6, כשהיולדת שעונה על מסעד המיטה, המורם.

עקרון התנועתיות: ככל שניתן לשמור על תנועתיות, כך באגן יוכל להתפנות מקום והעובר יוכל "לפלס" את דרכו בתעלת הלידה. לכן, אם ניתן לעמוד בעמידת 6, אפשר לנצל את המרחב ולהשתמש בתנועות מעגליות של האגן, "שמיניות", נענוע של האגן באמצעות ריבוזו (סוג של צעיף) או סדין מגולגל העוטף את האגן.

במידה שלא ניתן לעמוד על 6, ניתן לעשות תרגולי נענוע האגן גם במצב ישיבה על המיטה.

ואם היולדת נמצאת במצב שכיבה, כדאי מאוד, מהרגע שמתאפשר, להסתובב מדי 20-30 דקות מצד אחד לצד שני, ולא לשכב על צד אחד בלבד או על הגב. ניתן לנענע את פלג הגוף התחתון לבד או בעזרת המלווה. לחילופין, ניתן להרים את הרגל העליונה ולהניע אותה בסיבובים.

עקרון הא - סימטריה: כדי שהעובר יוכל להתקדם בתעלת הלידה, צריך לפנות לו יותר מרחב, תנועות ותנוחות א- סימטריות יכולות להגדיל את המרחב. לכן אם היולדת עומדת על הברכיים, ניתן להרים רגל אחת ולהישען על כף הרגל. אם בשכיבה, כרית או כדור בוטן בין הברכיים יכולים לעזור, או תנוחה בה הרגל של הצד עליו שוכבים ישרה והרגל העליונה מכופפת בצורה כזו שכף הרגל מונחת בסמוך לברך הרגל הישרה.


טיפים למי שמעוניינת לדחות את קבלת האפידורל כמה שיותר:

· לפני שבוחרים באפידורל, מומלץ לנסות ממגוון השיטות האחרות שיכולות לעזור בשיכוך הכאב: תנועתיות, מקלחות, עיסויים, שימוש במכשיר איזי טנס, שימוש בגז צחוק

· לפני שמחליטים על קבלת אפידורל, להחליט שמחכים לפחות 3 צירים הבאים, כדי לבדוק האם הגוף מסתגל לרמת הכאב, האם ניתן לחכות עוד קצת.

· לפני שקוראים למרדים, כדאי לבקש בדיקת פתיחה על מנת לדעת האם לא מוקדם מדי או מאוחר מדי כדי לבצע את הפרוצדורה. לפני פתיחה של 2 ס"מ, קבלת אפידורל עלולה לעכב את התקדמות הלידה. ואילו לאחר פתיחה של 8 ס"מ הלידה עצמה כבר קרובה מאוד, לכן יתכן שעד שיגיע המרדים, יבצע את הפרוצדורה והחומר יתחיל להשפיע, כבר יתחיל השלב השני של הלידה (יציאת התינוק)

· לפני קבלת האפידורל, לנצל ל"סידורים" אחרונים לפני שמרותקים למיטה: להתפנות בשירותים, לרוקן את שלפוחית השתן, מקלחת נעימה ומרעננת וכד'.

· במהלך ביצוע הפרוצדורה, יש להקשיב היטב ולהישמע להנחיות המרדים. יחד עם זאת, לא לשכוח לנשום נשימות עמוקות, שיעזרו להתמודד עם הצירים ויתנו לעובר חמצן.

· כדאי להקפיד, גם במהלך השכיבה, לרוקן את שלפוחית השתן באופן עצמאי (בסיר) או באמצעות קטטר. ריקון השלפוחית יפנה מקום לעובר להתקדם בתעלת הלידה.

· לאחר הלידה, או כבר במהלכה תיתכן הופעת כאב ראש. זה עלול לנבוע מהחדרה לא נכונה של הצינורית לחלל עמוד השדרה. לכך יש מס' אמצעים שיכולים לעזור כמו מנת קופאין, או ביצוע הליך רפואי שנקרא בלאד פאטץ'. יש לעדכן את הצוות המטפל בכל תופעת לוואי שמרגישה חשודה.


במידה שנותרו לך שאלות נוספות, מוזמנת בשמחה לפנות אלי ולשאול. צרי איתי קשר











 
 
 

Comments


bottom of page